Penerangan Kehamilan Mariam (a) Dari Sisi Saintifik

Wujud beberapa penghujahan oleh ateis berkenaan kelahiran Isa (a) dari Mariam tanpa seorang bapa. Antara hujah yang paling penting adalah seperti berikut:
Bagaimana terbentuknya satu ovum dengan 46 jumlah kromosom yang sempurna, walaupun hakikatnya, ovum selalunya hanya mempunyai setengah dari jumlah kromosom?!
Bagaimana sebuah ovum yang mempunyai satu set sempurna kromosom dapat diransang untuk membahagikan dirinya, walaupun ketika proses pengklonan emrio dilakukan di dalam makmal, jika nukleus milik sebuah ovum digantikan dengan sebuah nukleus yang mempunyai kromosom yang penuh, ia memerlukan ransangan luaran untuk mula membahagikan dirinya dan membesar?
Bagaimana sebuah embrio itu boleh menjadi lelaki, sedangkan ovum itu milik seorang wanita? Selalunya, seorang wanita mempunyai sepasang kromosom X (XX) dan tidak mempunyai kromosom Y yang menjadikan seorang lelaki. Dengan kata lain, seorang wanita tidak boleh menjadikan seorang bayi lelaki. Penentu jantina kelelakian adalah benih seorang lelaki itu sendiri, kerana beliau membawa pasangan kromosom XY.
Sebelum kita mulakan respon kepada semua soalan ini, kita harus menjelaskan secara ringkas bagaimana jantina sebuah fetus ditentukan. Seorang manusia normal mempunyai 46 kromosom. Seorang wanita mempunyai dua kromosom seks XX, sementara seorang lelaki mempunyai dua kromosom seks XY. Oleh itu, seorang wanita normal selalunya disebutkan sebagai 46XX, sementara seorang lelaki normal disebutkan sebagai 46XY.
Pembahagian kromosom ketika proses pembiakan menghasilkan dua kumpulan sperma: jenis X dan Y. Ovum pula hanya menghasilkan jenis X kerana seorang wanita tidak mempunyai kromosom Y. Ketika proses persenyawaan, sperma dan ovum datang bersama untuk membentuk fetus.
Jika sperma Y bersatu dengan ovum X, maka hasilnya adalah seorang lelaki. Jika sperma X bersatu dengan ovum X maka hasilnya adalah seorang wanita.
Terdapat sebuah mutasi genetik yang digelar sindrom androgen tidak sensitif, yang menjangkiti reseptor androgen di dalam fetus yang mempunyai kromosom 46XY. Mutasi ini mengurangkan kesan gen jantina lelaki, maka fetus itu akan menghasilkan organ pembiakan wanita. Keadaan seorang individu yang dijangkiti sindrom ini bergantung kepada jenis mutasi yang terlibat dan kadar jangkitannya pada reseptor androgen. Oleh itu, individu tersebut, boleh sahaja mempunyai kedua-dua organ pembiakan lelaki dan wanita – walaupun tidak sempurna – atau hanya salah satu dari organ tersebut. Dalam banyak kes, mereka mempunyai sifat seorang wanita.
Oleh itu, jika sebuah fetus yang mempunyai kromosom lelaki (46XY) dijangkiti sindrom androgen tidak sensitif yang teruk, beliau akan mempunyai sifat wanita sempurna. Malah, selalunya, sukar sekali untuk mengesan awal sindrom ini tanpa pemeriksaan rapi. Bayi yang belum dilahirkan tersebut akan mempunyai kemaluan wanita pada luarannya. Oleh itu, bayi tersebut akan menjadi seorang wanita namun tanpa uterus atau ovari. Dengan kata lain, bayi itu akan menjadi seorang wanita dengan organ pembiakan wanita yang tidak sempurna, dan beliau akan mempunyai organ pembiakan lelaki yang dijumudkan, tertanam di dalam abdomen.
Apa yang perlu kita ambil perhatian adalah, menjadi satu kemungkinan untuk fetus XY yang mempunyai kromosom Y yang langsung tidak mempunyai sebarang kesan, maka fetus tersebut menjadi wanita berbadan normal dengan organ pembiakan yang sempurna. Oleh itu isu seorang lelaki dilahirkan dari sel wanita ini tanpa sebarang pasangan lelaki adalah normal dan konsisten dengan sains, kerana beliau mempunyai kromosom 46XY.
Berkenaan kelahiran Isa (a) dari Mariam (a), kami tidak menyebutkan ia sebagai satu perkara normal untuk terjadi. Bagaimanapun, tiada satu pun hujah yang disebutkan di atas adalah mustahil secara logika ataupun saintifik. Sememangnya, sesetengah darinya boleh diterangkan secara saintifik dengan mudah sekali.
Sebagai contoh, memang benar seorang wanita tidak mempunyai kromosom Y yang menentukan terjadinya fetus lelaki. Bagaimanapun di dalam kes sindrom androgen tidak sensitif, iaitu sejenis keanehan genetik, bayi yang belum dilahirkan tersebut mempunyai kromosom X dan Y, sementara luarannya adalah seorang wanita. Apa yang kami katakan adalah sindrom ini boleh menjadi begitu ekstrem dalam sesetengah fetus sehingga ia menjadi seorang wanita dengan organ pembiakan yang sempurna, namun masih mempunyai kromosom X dan Y.
Ini sekaligus membantah hujah seorang wanita hanya boleh melahirkan seorang wanita dengan sendirinya. Secara teorinya tidak mustahil untuk sebuah ovum mempunyai set penuh kromosom, khususnya dalam situasi tidak normal, seperti apabila seorang wanita mempunyai kromosom 46XY.
Berkenaan isu ransangan pada ovum yang menyebabkannya untuk membahagikan diri, ia boleh terjadi melalui radiasi yang berada di sekeliling kita dan menyerang badan kita dari semua arah. Apabila radiasi mempunyai tenaga yang cukup, ia kadang-kala boleh menyebabkan keanehan genetik dan mutasi genetik dalam sel sesetengah manusia, lalu menyebabkan terjadinya kanser. Meransang ovum agar ia membahagikan dirinya secara luaran sebenarnya dilakukan di dalam makmal semasa proses pengklonan. Di dalam makmal, setelah nukleus suatu ovum digantikan dengan sebuah nukleus sel yang mempunyai set kromosom yang sempurna, ovum tersebut akan menerima ransangan buatan untuk membahagikan dirinya menggunakan stimulus luaran.
Oleh itu, semua penghujahan ini telah dibantah dan diterangkan secara terperinci melalui sains
Sebagai tambahan, wujud juga sebuah sindrom yang dinamakan Sindrom Klinefelter, sebuah kondisi di mana terdapat penambahan bilangan kromosom jantina wanita. Selalunya ia digelar sebagai 47XXY, dengan kata lain, individu yang mempunyai sindrom ini mempunyai lebihan kromosom X. Terdapat jenis sindrom ini yang lebih ekstrem seperti 49XXXXY. Di dalam kes ini, ovum milik ibu tersebut akan mempunyai gandaan tambahan kromosom X. Oleh itu, anak lelakinya akan mempunyai dua kali lebih banyak kromosom X. Satu lagi kondisi adalah sindrom Klinefelter mozek, di mana terdapat campuran dan kromosom mozek, dan individu ini mempunyai kromosom 47XXY/46XX. Kita boleh andaikan, dua kondisi di atas, khususnya yang terakhir, yang jarang sekali terjadi, digabungkan dengan sindrom androgen tidak sensitif, dan kombinasi antara dua sindrom yang telah saya sebutkan, akan menghasilkan seorang wanita dengan organ pembiakan wanita yang sempurna dan mempunyai kromosom Y yang tidak mempengaruhi jantina beliau.